Puer teák

A puer 普洱茶 teákat nem fermentálják teljesen, de jobban, mint a Wulong teákat, majd öntőformába rakják és gőz fölött tartva, erős nyomással összepréselik különböző formájú tömbökké, vagy pedig szálasan hagyják. A teatömböket általában 2-től 35 évig terjedő időszakon keresztül tárolják, gondosan ügyelve a körülményekre. Az így kiszárított tea elveszíti minden, gyomorra kellemetlenül ható tulajdonságát, amit fiatalabb korában tartalmazott. A ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze. Íze rendkívül különleges, földes íz, színe barnás, néha vöröses árnyalattal. A puer teát Kínában gyógyszerként tartják számon. A hagyományos kínai orvoslás súlycsökkentő, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző szerként említi. A puer ásványi anyagban gazdag, magas a csersav- és a koffeintartalma. Hosszú ideig tartó szellemi munkához, autóvezetéshez és más, éberséget követelő feladatokhoz kiválóan hasznosítható.

 

 

A puer (camelia taliensis)

A pu'erh tea egy viszonylag jól körülhatárolható földrajzi terület tradicionális terméke, a területen őshonos fákról, szubtrópusi esőerdőből származó, különleges feldolgozású tea.  A tea termőterülete elsősorban  Délnyugat-Kína Yunnan és a tőle keletre található Guangxi és Guangdong tartománya, Észak-Vietnam, Myanmar és Laosz északi területei. Közelebbről Yunnan déli része, Xishuangbanna autonóm tartomány és az azon túlnyúló Hat Híres Teahegység vidéke. Ezeknek a hatalmas területeknek a teáit összefoglalóan Pu-erh, (puerh) néven nevezik, attól függetlenül, hogy a terület mely részéről származnak. De honnan a név és mit takar?

Bár a puerh tea Puerh városáról kapta a nevét, a város nem szülővárosa és semmilyen formában sem eredeti lelőhelye ennek a teának. Puerh kényszerű kereskedelmi központja volt a Tibet, Myanmar, India, és Szecsuán felé áramló kereskedelemnek. Ezeknek a területeknek élénken lüktető összekötő ütőere volt a Régi Tea Lovas Út és ennek az útnak volt a yunnani eredetű árucikekeket betöltő és szétosztó központja Pu'erh városa. A Puerh városhoz közel eső területek földművesei a városban értékesítették sok más mezőgazdasági termékük mellett a teát is. A HAt Híres teahegység eredeti teáinak híre és minősége lassan összemosódott a város nevével, a név minőségi jelzővé vált. A XVIII-XIX.század fordulóján a puerh nagy hírre tett szert ereje és íze révén.  A növekvő keresletet egyre nehezebben látta el a terület, új és még újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe. A puerh ekkor vált egyfajta címkévé, igazolásává annak, hogy a megvételre kínált tea igazi puerh tea, azaz őseredeti hegyi tea, olyan, mint amilyet Pu'erh városában szoktak árulni. Mára a pu'erh egy külön teakategória.

 Sheng Puer (élő)

teapavilon.huA sheng puerh jele egy földből feltörő növényt ábrázol és sokszoros jelentésű: élő, megszülető, felnövő, egyúttal nyers, fővetlen. Magyarul fordíthatjuk egyszerűen zöld, sheng, vagy élő pu’erhnek. Ez a feldolgozási mód ugyanolyan nyers, rusztikus, mint maga a puerh, részben megegyezik a zöld teákéval, de különbözik is tőle. A zöld teák feldolgozása fonnyasztásból, majd egymást követő sodrásból és sütésből áll a végső besütés és szárítás előtt. A sütési fázisok funkciója a sodrás során felszakadó sejtek miatti polifenol oxidáció (kémiai fermentáció akadályozása, lassítása, megállítása. Ugyanezt a szerepet tölti be más zöld teák esetében a gőzzel való kezelés, vagy más hőkezelés (napon való szárítás).

  • A jobb kezelhetőség alapfeltétele egy rövid fonnyasztási szakasz, ezalatt az egyébként is nagyméretű levelek víztartalma csökken.
  • Ezután változatos technikákat alkalmaznak vidéktől, tradícióktól és a teáktól függően.  A legelterjedtebb a levelek kézzel történő sodrása, ami nagy méretük miatt inkább dagasztásnak tűnik.
  • A sodrást sok tea esetében gyors, napon történő szárítással le is zárják, más teákat a zöld teák esetében egyébként megszokott módon wokban besütnek, majd megszárítanak. A hirtelen szárítás, vagy wokban sütés neve a sha qing, vagy, szó szerint a "zöld megölése" a teából (valójában inkább éppen a zöld konzerválásáról beszélhetünk).
  • Az eredeti tömegének felét elvesztő szárított, leveles tea a formázott pu’erh alapanyaga, a mao cha.
  • A mao cha már elkészíthető tea, magyarul leveles tea, de a piacon a későbbi tea értékének töredékét éri. Hogy miért, arra ad választ a zöld puerh jele. Azért mert ez a tea él. De ahhoz, hogy tovább éljen, formát kell adni életének.

A nagy levelű yunnani vad tea leveles teaként való tárolása és távoli vidékekre történő kereskedelme a szálas termények kezelésével egyenrangú gondot jelentett volna. A messze földön kívánatos teát a jó szállíthatóság és az idővel való szembeszegülés érdekében ősidők óta formába préselték. A Tang dinasztia idején egy kivételével minden hódolati tea gőzölt és préselt zöld tea volt. De a méret csak az egyik ok. Még az erősen besütött és gondosan tárolt zöld teák is 2-3 év elteltével sárga patinát vesznek föl, ízük elveszti a frissesség érzetet és halványulnak. A puerh viszont formába préselve gazdagító jelentős élvezeti értéket növelő átalakuláson megy át.  A teában szunnyadó energiákat valójában csak a forma és az idő keltheti életre.

A préseléshez a teát megmérik, préselés közben a teára egy belső címke nei fei kerül. A Nei Fei fontos azonosító jel. Mivel a tea közé kerül, egyfajta pecsétként, a gyártó ismertetőjegyeként funkcionál. Nem véletlen, hogy ma már hologramos nei feieket is alkalmaznak. Az előkészített teát egy lenzsákba gyömöszölik, megpörgetik, elegyengetik, (a lenzsák gubacsa lesz a puerh lepények hátoldalán látható "holdkráter" bemélyedése) és a lenzsákkal együtt lepréselik ( a kis rügyű, nagy erejű teákat  géppel), a nagyobb levelű, érlelésre szánt teákat kézzel-lábbal, kőnehezékkel. A gépi prés hidraulikus és több tonnányi erőt fejt ki a teára. Igaz, hogy azt tovább "kínozza", viszont a nagy erővel egymáshoz záródó levelek sokkal kisebb mértékben jutnak oxigénhez.  A préselés közben a teákat a jobb formatartás miatt gőzzel kezelik.   

Az emberi erővel préselt, magától értetődő módon lazább lepények gyorsabban érnek és tovább élnek. A gépiek túl erősek lennének laza, leveles állapotban, a lepény hamar kihunyna, a csészében pedig élvezhetetlen lenne. Minden mindennel összefügg, tea, pr és és csésze. A kész lepényeket szárítják, majd szépen díszített papírba csomagolják. A papír dísz, embléma, pecsét, védőeszköz és a gyűjtők kedvelt tárgya.

Shu Puer (sütött)

A sheng puerh természetes érési folyamata, a  houfajiao, szó szerint utólagos érlelés, nevezzük azt fermentációnak, vagy sem, lassú, évtizedeken át érvényesülő folyamat. Kedvező eredményeket már 2-3 év érlelés is felmutat, de ezeket a teákat nehéz összehasonlítani egy évtizeden át érlelt társukkal. Ez nyilvánvaló hátrány, mert nehézkes, lassú, drága, nem is szólva arról, hogy a gondatlan tárolás jóvátehetetlen károkat okozhat a teában. 

A Puerhhez hasonló préselt, érlelt teákat, szomszédos, sőt távolabbi tartományok is gyártanak és gyártottak. Ezek közül figyelemre méltóak a guangdongi és a liuani érlelt sötét teák, ezek gyorsított érési folyamatban készített félig fermentált teák. 1973-ban a két vezető teaüzem, a Kunming és a Menghai vezetői, évekig tartó guangdongi és liuani konzultációk után új teát gyártottak, amit shu, sötét, vagy főzött puerhnek neveztek. (Mások szerint ez a kísérlet már az 50-es évek elején megtörtént, jónéhány mesterségesen érlelt tea maradt fenn ebből az időszakból, de a tudományos alapossággal előkészített gyártási kísérlet kétségtelenül 1972-73-ra tehető.) A shu puerh gyártása, a mao cha eléréséig, a szárítás kivételével megegyezik a zöld puerhével; így az egymást követő fázisok a fonnyasztás, sodrás, gőzölés, újabb sodrás. A shu puerh, sodrása jellemzően géppel végzett procedúra, melynek során a levelek jelentősen sérülhetnek, felszakadnak. (Persze találhatunk a puerh piacon vad fákról szedett, szinte egészben maradt óriás levelekből szabott sötét puerht is.) 

A nyitott fermentációs folyamatot ezután egy érdekes kamrába zárják, ezt a műveletet rengong fajiao, azaz ember által ellenőrzött fermentációnak nevezik.

 

  • A teát 1-1,5 méter magas dombokba hordják, meggőzölik és nedvesen tartják.
  • A teadombot a fermentáció egyes szakaszaiban, más teákat a fermentáció teljes ideje alatt meggőzölnek és textíliákkal betakarják.
  •  A takaró alatt, de magában az üzemben is szigorúan ellenőrzik a hőmérsékletet és a páratartalmat, ugyanezt teszik magában a teadombban. A hőmérséklet és a páratartalom akkurátusan szigorú ellenőrzésével tartják kontroll alatta azokat a mikroorganizmusokat, amik a tea további életében jelentős szerepet kapnak.
  • A tea fermentálódik, ami hőt fejleszt, a zárt körülményekben fejlődő hő lassítja a fermentációt. A teadomb lassan érik. Mára ez a mesterségesen szabályozott fermentáció végletesen kifinomodott és végtelen sok variációt adó folyamattá vált. Vannak teák, amiket 3-4 hónapig tartanak a teakomposztban, más teákat csupán 1-2 hétig. Közben a teát többször átforgatják és újragőzölik.

Valójában minden attól függ, milyen terület, milyen osztályú levelei kerültek a gyárba és milyen teát akar piacra dobni a gyártó. Nagy jövőt ígérő, jó nyersanyagra támaszkodó, hosszú érlelést biztosító teát, esetleg, gyengébb anyagból, de idősebbnek, érettebbnek tetszőt. A shu puerh főleg a nyugati fogyasztó kedvéért leveles, szálas tea formában is előfordul, külön előnye, hogy az idő multával értéke csak nő.

A shu puerh nem fekete tea a tea nyugati terminológiája szerint, hanem egy félig és utólagosan is fermentált tea. Ellenben kínaiul, szemben a szerintük vörösnek titulált fekete teával, éppen az: hei cha, azaz fekete tea Hunanból, Guangdongból, Guanxiból, Yunnanból. Nekünk csak shu, vagy sötét pu'erh.

A vad pu'erh nem létező teakategória. 

Biológiai értelemben a vad teák semmiben sem különböznek az ültetvényeken használt teáktól.  A XIX. század második harmadáig voltaképpen minden pu'erh vad tea, tehát ősi, vad fákról, vagy azok  utódairól szedett tea volt. Az ún. teaültetvények is a vadon növő fák mintájára fa formára metszett egyedekből álltak. A mai vad teaként azonosított teák formába kerülése új tendencia.

 

A teapavilon.hu oldalon található puer teafélék:

2 éves lepény

Friss, 2 évig szárított puer tea, amely jellegzetes, karakteres illatával és ízével elsőre megnyeri a tea szerelmeseit.

 


 

2 éves szálas puer

A szálas puer ugyanazokkal a sajátságokkal rendelkezik, mint a lepényben árusított puer. Azoknak ajánljuk, akik kisebb mennyiségben fogyasztják ezt a teafajtát.

 

 

 

 

Minden jog fenntartva © - Szélparipa Kft.