Long Jing

2200 Ft4200 Ft

Kínai zöld tea

Törlés
Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

A Sárkány Kútja (Long Jing) vitathatatlanul az egyik legismertebb kínai tea, Zhejiang tartományból, Hangzhou város mellől, a Sárkány Kútja nevű faluból származik. A mai napig itt termelik a legritkább és legdrágább Long Jing teákat. Hírnevét nem csak egyedi ízének, hanem a hozzá fűződő, régi történeteknek köszönheti.

A Sárkány Kútja faluban volt egy, szintén Sárkány Kútnak nevezett kút, amely az 1700-as években épült Sárkány Kút kolostor mögött helyezkedett el.

E név eredetének több magyarázata ismert. Egyrészt a kút ásásakor találtak egy sárkány alakú követ, amely után Sárkány Kútnak nevezték el.

A másik történet szerint a kút vizén esőzéskor egy hosszú, tekergő sárkány testére emlékeztető foltok jelennek meg.

Végül, egy harmadik legenda arról szól, hogy a kút egy jó szándékú sárkánynak adott otthont, aki gondoskodott róla, hogy elegendő eső essen a környező földeken, ezért a falubéliek ajándékokat vittek neki és rendszeresen imádkoztak hozzá.

A Long Jing tea a Qing dinasztia korában vált híressé, Qianlong császárnak köszönhetően. A császár egyik útja során a Shi Feng hegy lábánál teát szüretelő embereket figyelte, és bekapcsolódott a szüretelésbe. Miközben a friss tealeveleket szedegette, hírül kapta, hogy édesanyja megbetegedett, és vissza kell térnie hozzá Pekingbe. Gyorsan ruhájába tett néhány tealevelet és édesanyjához indult. Édesanyja megérezte a császár ruhájából áradó illatot, mire a császár teát készített belőle. E nemes ital annyira elnyerte a tetszésüket, hogy az uralkodóház udvari italává vált.

Azt is mesélik, hogy a levelek a császár ruhájában megtett utazás során váltak lapossá. 18 teafát neveztek ki udvari teázás ellátására, amelyek még ma is teremnek. Az itt szedett tealeveleket csak árverésen lehet megvenni, az aranynál magasabb áron. Ha Hangzhou-ban járunk, érdemes meglátogatni a 18 Császári teafát, amelyeket egy mesés kert közepén találunk meg.

Eredetileg nagy méretű wokokban, kézileg fonnyasztották, így maximum 1 nap 1 kg teát tudott egy ember elkészíteni. Ma ezt a műveletet már gépesítették.

Levelei laposak, olívaszínűek. Forrázata édeskés, földes ízű, sárgászöld színű.

Elkészítés:

Hány grammot? 6 gramm tea 150 ml vízhez
Hány fokos vízzel? 75-80ºC
Milyen hosszan? 10 mp az első, utána leöntésenként +5 mp
Hányszor önthetem le? 6-8

Származási hely: Zhejiang

Szüret: 2021. tavasz

További információk

Tömeg N/A
súly

,