2010 – A Fém Tigris Éve

A Fém Tigris Éve (2010. február 14. – 2011. február 3.)

A kínai holdújév a Téli Napforduló utáni második újholdkor kezdődik, ami a legközelebbi újhold a tavasz kezdetéhez, február 4-éhez (ez minden évben február 4.). 2010-ben a holdújév február 14-én kezdődik, azaz a tavasz kezdetének napja után. A kínai népi hagyományban azokat az éveket, amelyekbe nem esik bele a „tavasz kezdete”, „vak évnek” nevezik, és úgy tartják, hogy nem kedvező házasságkötésre. (2009-ben viszont két „tavasz kezdet” nap is volt, mert a Föld Bivaly Év 2009. január 26 – 2010. február 14-ig tartott.)

A Tigris eleme a Fa, a Fa és Fém energiák között azonban ellentét van, ahogy mondani szokták: a Fém kivágja a Fát. A Fém Tigris Évet elképzelhetjük úgy, mintha páncélt adnánk egy tigrisre, ami nagyon zavarja őt, és emiatt össze-vissza ugrál. Ez nem egy csendes, nyugodt időszakra utal, hanem sokkal inkább változásokban gazdag, intenzív, eseménydús hónapokra, ami kedvező időszak az új felfedezéseknek és technológiai fejlesztéseknek.

A Fa – Fém dinamikus ellentéte a világban katasztrófákban, konfliktusokban mutatkozik meg. Nagy szerepe lesz a kommunikációnak, amivel harmonizálni lehet e két erőt. Ezért ne takarékoskodjunk az energiánkkal, és még ha úgy is tűnik, hogy minden szépen halad a maga útján, nem látunk megoldandó nehézségeket, akkor is éltessük a kapcsolatainkat, foglalkozzunk a körülöttünk levő emberekkel és élőlényekkel.

A Fa mozgása felfelé és előre irányuló, míg a Fémre a nagyon pontosan meghatározott cél felé irányuló, spirális mozgás jellemző. Ez nem az álmodozások ideje, idén a nagy, rózsaszín ködbe vesző elképzeléseinket visszametszi a racionalitás metszőollója. A Fém elem acélos határozottsága viszont segíteni fog a meghatározott irányba haladnunk, és a Tigris bátorsága segít vállalnunk az új kockázatokat.

A Fém elem által ösztönzött szabályok, előírások betartása nem lesz mindig egyszerű, mert a Tigris lázad ellene. Ezért ne csodálkozzunk, ha például a gazdasági lépéseink után elmarad a kiszámított hatás, vagy más irányba terelődik. A Tigris év általában véve mozgalmas, zsúfolt és gyakran hektikusnak, kaotikusnak tűnik, ahogy próbáljuk megülni ezt a nem túl kezes állatot. Ebben a heves időszakban vigyázni kell, hogy ne ragadtassuk el magunkat semmilyen új ragaszkodás, szenvedély által.

Figyelmesen, elővigyázatosan haladjunk a célunk felé, ahogy a tigris lopakodik óvatosan az erdőben, mindig megnézi, mi van előtte, mielőtt előugrana a bokorból. Így elkerülhetjük, hogy újra és újra ugyanabba a csapdába essünk. A Fa és Fém energiák közötti ellentét miatt ez az időszak nem kedvező szövetkezetek, gazdasági társulások létrehozásához. Üzleti tárgyalásokon ne üljünk az észak-kelet/dél-nyugat tengelyen, és ha módunk van rá, ezekben az irányokban kerüljük a nagyobb építkezési vagy felújítási munkálatokat.

Az év elején kínálkozó új lehetőségek, ígéretes nagy tervek könnyen meghiúsulhatnak az év végére. Ennek elkerülése végett érdemes új terveinket, feladatainkat olyan figyelmes gondoskodással védeni, ahogy a tigris vigyáz kicsinyeire. Készüljünk fel rá, hogy a felelősségeinket lépésről-lépésre nyomon kövessük, ne veszítsük őket szem elől egy pillanatra sem csak azért, mert elkalandozott a figyelmünk. A Fém elem nem tűri a csapongást, rögtön levágja a félresiklott, felesleges részeket. A rugalmas, körültekintő, nem önfejű és kitartó munkát támogatja a Tigris.

2010-ben figyeljünk a Tigris éberségével, vegyük át vadász-modorát, hogy megérezzük a kínálkozó lehetőségeket, de úgy, hogy közben nem feledkezünk meg arról, hogy hol állunk és mi van a lábunk előtt. Így könnyebben megragadhatjuk a gyorsan elillanó alkalmakat és elkerülhetjük ugyanazon hibánk ismétlését.

Ez az egyik legaktívabb jegy, ami kitűnő alkalom kiaknázni meglévő képességeinket és újakat kifejleszteni. A Tigris bátorságával fogadjuk életünk fordulatait. Ahelyett, hogy jó és rossz kategóriákba sorolnánk a szembejövő eseményeket, tekinthetjük őket ugyanazon játék egyenrangú szereplőinek, és csak rajtunk áll, hogy kovácsolunk-e belőlük érdemeket.

Az egyes jegyek holdújévtől-holdújévig tartanak, azaz akik januárban, vagy február első felében születtek, azoknak pontosan meg kell nézni, hogy abban az évben mikorra esett a holdújév, mert ha a születésnapjuk után volt, akkor még az előző év jegyéhez tartoznak. A tizenkét állatövi jegy:

Patkány    (1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008)
A Tigris év mozgalmassága és gyors tempója miatt a Patkány kényelmetlenül érezheti magát. Ha anyagilag és érzelmileg túlságosan feszegeti a korlátokat, attól feszült és kimerült lesz, főleg, hogy ők még az előző év megpróbáltatásait is alig pihenték ki. Ezért uralniuk kell az ösztönöket és higgadtan viszonyulni önmagukhoz és szeretteikhez. Legyenek megfontoltak és gondoskodóak egész évben, a figyelmetlen, hirtelen reakció feszültséget szülhet kapcsolataikban. Ha megragadják a lehetőségeket, nagy lépéseket tehetnek meg idén.
Ha utazni indulnak, érdemes könnyedre tervezni az utat, hogy legyen idő elmélyülni a táj szépségeiben. Ebben az évben fontos távol tartani magukat a felesleges látszat-tevékenységektől és nyüzsgéstől.

Bivaly      (1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009)
A Bivalynak nehéz lesz akkor is türelmesnek  maradni, amikor ellenállást tapasztal elképzeléseivel szemben, ilyenkor inkább gondolja végig, mi hiányzik az ő gondolkodásából. Nem érdemes felesleges kockázatokat vállalnia csak azért, hogy gyorsabban haladjanak a dolgok, mert a köveken ugrálva könnyen megbotlik az ember. A célok megvalósításához járhatóbb utat is fog találni.
A Bivaly szereti, ha a dolgok időben, terv szerint haladnak, a Tigris lendülete azonban váratlan fordulataival elsöpörheti ezt. Ezért alkalmazkodnia kell az új helyzetekhez, ami nem jelent számára akadályt, sőt segít felfedezni eddig rejtett képességeit. A kikapcsolódás, barátok nagyobb szerepet kapnak, hogy oldják a gyors tempó miatti túlzott feszítettséget. Otthonuk fejlesztése és átrendezése jó eredményekkel halad majd előre. A Bivaly idén különösen legyen figyelmes a környezetével. E változásokban gazdag időszakban fontos, hogy meghallgassa a közelállók véleményét, és elfogadja tőlük a felajánlott segítséget.

Tigris      (1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010)
Mindig adódik segítség, amikor a Tigrisnek szüksége lesz rá, ezért ne féljen segítséget kérni. Nem érdemes felesleges kockázatokat vállalniuk, ehelyett célravezető végignézniük, merre akarják vezetni életüket, és az ehhez megfelelő irányba összpontosítsák az energiájukat. Ha túl sok vasat tartanak a tűzbe akkor hamar elérkeznek ahhoz a ponthoz, ahol már nem térül meg a befektetésük.
Fontos, hogy túllépjenek a múlton, mert ez egy új, 12 éves ciklus kezdete a Tigris számára, amit nem jó terhekkel megrakva elkezdeni. Anyagiakban fejlődésre számíthat, de minden pénzkereseti ötletet alaposan körbe kell járnia. Az év igen gyors, ezért különösen figyeljenek oda a tervezésre és átgondolásra – ne ugorjanak meggondolatlanul fejest semmibe.

Nyúl   (1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011)
Ez a kalandos időszak olyan helyzetekbe sodorhatja a Nyulat, amelyekből szívesen kimaradna. Készüljön fel rá, hogy megvívja a saját csatáit, de maradjon semleges azokban az ügyekben, amelyek nem tartoznak rá. Minden lépése előtt, a szívével és eszével egyaránt mérje fel a kockázatokat.
A Nyúl számára kiemelt szerephez jut idén a munka, ahol váratlan előléptetések és elismerések érhetik, de ezt ne a karosszékben hátradőlve várja! Kimerítőnek találhatja a Tigris sebességét, ezért fontos megtalálnia a megfelelő arányt a munka és a pihenés között, különben ki fog égni az év végére. Aki elégedetlen lakhelyével, most remek új otthonra lelhet, de ne habozzon, csapjon le rá mielőbb. Néhány barátjának most lehet, hogy nagyobb támogatásra lesz szüksége, amit tőle várnak.

Sárkány      (1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012)
Amikor a Sárkány úgy érzi, hogy semmi sem sikerül és megrekedt, nézze meg, hogy egyáltalán jó irányba vezet-e az út, amelyen halad. Ez nagy megkönnyebbülést hoz. Amikor kapkodunk és felkavarnak a vágyak és elképzelések, akkor gyakran rosszul értelmezzük életünk jelzéseit. Ezért vizsgálják meg a helyzetüket tisztán, önmagában, és nem azt, amit ők szeretnének tőle, így határozottan tisztulni fog a kép.
A Sárkány szívesen veszi az év lendületét, kiterjesztett szárnyaival megüli a lehetőségek szeleit. Meghatározó lesz a csapatmunka, amit szem előtt tartva eredményesebb lesz a munkájában. Anyagi helyzete virágzásnak indul, de fegyelmezni kell kiadásait, mert hajlamos meggondolatlan vásárlásokra. Ne feledje, hogy a szeretet figyelmet igényel, és ha készpénznek veszi, nehézségei adódhatnak. Találja meg az alkalmat a kikapcsolódásra, amikor a hozzátartozóival tölthet egy kis időt.

Kígyó           (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013)
Idén nem kell azon mesterkednie a Kígyónak, hogy a maga kedvére fordítsa a helyzeteket, mert támogatásra találnak az ötletei. Ha nem éppen a terv szerint alakul valami, akkor se veszítsék el a humorérzéküket. Ha nem túl mértéktelen, akkor mindig lesz anyagi forrása, amihez nyúlhat. Ebben az évben minél inkább álljanak a szeretteik rendelkezésére. A Kígyó a lassú, egyenletes növekedést kedveli, amit ebben az évben felboríthatnak a váratlan események, ezért igyekezniük kell lépést tartani a Tigrissel. Munkahelyén felerősödhet a versenyszellem, jó, ha mindig egy lépéssel előrébb jár, hogy az előléptetéseknél megfelelő helyen legyen. Azoktól kérjen tanácsot, akik szakértők az adott területen, a munkatársakkal való együttműködés bőven megtérül az év során. Meghatározó lesz a pénz kezelése, de gondos tervezéssel nincs mitől tartaniuk. A sűrű hónapok alatt az otthon, vagy nyaralással töltött napok megfiatalítják a Kígyó lelkét. A sokszor szégyenlős és magába zárkózott Kígyó ebben az évben élénk társasági életre, sok közös programra számíthat.

Ló          (1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014)
A Ló idén új barátokra lelhet, de ügyeljen rá, hogy ne ragadtassák el az érzelmei, ne veszítse el a fejét, különben könnyen elveszítheti új kapcsolatait. Nagy lelkesedéssel vág bele új dolgokba, ezért inkább mérje fel, és ne fogjon bele több dologba, mint amennyit be is tud fejezni. A Tigris Éve izgalmas, lendületes lesz a Ló számára is. Otthonában és a családban változások lehetnek a személyek területén vagy a lakhelyet illetően. Az év előre haladtával egyre több összejövetelre, programra hívják, ezért nem árt, ha tudatosítja mi fontos számára, és mi nem. A fokozott nyomás alatt ne felejtsen el időt hagyni a töltődésre, különben ingerült lesz és felesleges vitákba bonyolódhat. Idén különösen jól alakul a munka területe, de lépést kell tartani az új követelményekkel és fejlesztésekkel. Könnyen túlköltekezhetnek, ezért gondosan kezeljék pénzügyeiket.

Kecske            ( 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015)
A Kecske szereti egyensúlyban tartani és megfontoltan kezelni élete minden területét. Ebben az évben olyan erőket és képességeket fedez fel magában, amelyekről nem is sejtette, hogy léteznek. Megtervezett szakmai lépésekkel a legtöbb helyzeten felül tud kerekedni. Meghatározó új kapcsolatokkal találkozik, amelyek segítik a karrierjét. Ennek ellenére a Kecske keményen fog dolgozni, hogy előrébb jusson. A művészi, kreatív Kecskének 2010 lehetőségeket, támogatást hoz, amelyek új vállalkozások, új munkák felé vezethetik. Ha rugalmas marad, nyitott a változásokra és összpontosít, akkor ez az év hosszú távra is kedvező hatással lesz. Központba kerül nála a tanulás és a képességek fejlesztése. Azoknak, akik szeretnének munkát találni vagy váltani, nem lesz könnyű. Végül azonban hirtelen előbukkan egy ajánlat. Készüljön fel rá! Ne engedje, hogy minden erejét feleméssze a munka, töltsön elegendő idő szeretteivel és barátaival. Minden Kecskének tudatosítani kell, hogy a Tigris Éve nem kedvez a pénzügyi kockázatoknak, ha bizonytalanok, mindenképpen kérdezzék meg szakértők véleményét.

Majom      (1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016)
A Tigris Éve megingathatja a talajt a Majom lába alatt erőteljes próbatételeivel, amelyek könnyen kizökkentik, ha nem készül fel rá. Ha utazással szeretne kitörni a hétköznapokból, annak szervezése váratlan akadályokba ütközhet. Fogadja el a helyzetet, ne menjen vele szembe, nem éri meg. Tartson ki batátai mellett, ne forduljon ellenük. Energetikus természete összhangban lesz az év energiájával, ezért vigyáznia kell, ne égjen ki. Az év eleji változások a munka területén meglephetik a Majmot, de ha alkalmazkodik és nyugodt marad, akkor mindennel meg tud küzdeni. Az év derekán bölcsen teszi, ha időt szán jól megérdemelt pihenésére, mert nagyon érzi idén a ránehezedő nyomást. Családi kiadásai megnövekedhetnek, a bölcs Majom azonban előrelátóan tervez és tartalékol az év során. Nagyra becsüli a szeretteitől és barátaitól kapott támogatást. Figyeljen oda a jó szándékú, segítőkész tanácsokra.

Kakas     (1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017)
Igen gyorsan történhetnek az események, amikor anyagi lehetőségekkel találkozik, ezért fontos, hogy uralja a helyzetet. Legyen tudatában, hogy mikor kell lépnie és ne akarjon változtatni azon, ami meghaladja a hatáskörét. Ne hagyja, hogy magukkal ragadják az események, őrizze meg a nyugalmát az élet forgatagában és élvezze azt, ami szembejön vele.
A Kakasnak vegyes változásokat tartogat a Tigris Éve, de maradjon higgadt, figyelmes és rugalmas, hogy az év végére bölcsebben, erősebben és sikerekkel gazdagodva tekinthessen hátra. Nagy szükség lesz bölcs tanácsaira és tapasztalatára, amit a munkájában a főnöke sem hagy elismerés nélkül. Sok Kakas úgy dönt, hogy újra tanulni kezd és szakmát vált. A kalandvágyó és felfedező hajlamú Kakasra jellemző lesz az utazás. Fontos odafigyelnie, hogy ne hajtsa túl magát, pihenjen eleget, különben kimerül és legyengül. Sok örömét leli a családi életben, ami kellemes menedékhelyként szolgál egész év során.

Kutya   (1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018)
A Kutya idén lehetőséget kaphat nagyobb hatáskör gyakorlására, amit kezeljen nagyon figyelmesen. Ne hozzon meggondolatlan döntéseket az előre nem látott helyzetekben. A kedves és közelálló emberektől nyomás nehezedhet a vállára, legyen mindig tisztában a lehetőségeivel, ne vegye magára mások felelősségét. A Tigris Éve fontos és kedvező változásokat tartogat számukra. Túl kell lépniük a múlton, a próbákban teli Bivaly éven, és határozott optimizmussal haladni előre. Idén is lesznek nehézségek, de nagyon fontos, hogy beszéljenek róla és ne fojtsák magukba a gondjaikat. Ez a ragyogás ideje a Kutyáknak, új és erős barátságai, kapcsolatai szövődnek. Egész évben jól alakul az anyagi helyzetük, jutalékokat és ajándékokat is kaphatnak. Fontos, hogy időt szenteljenek az anyagi ügyek rendezésére, a részletek és az apró betűs részek elolvasására is. Néhányuknak lehetősége nyílik a hobbijából megélni.

Disznó     (1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019)
A Disznó kedveli az aktivitást és a kihívásokat, amelyekben bőven lesz része a Tigris évében. Energiáját új feladatokba fektetheti, de gyakran úgy érzi, hogy egyedül néz szembe a hatalmas világgal, pedig ott vannak körülötte a segítő kezek. A Disznó jobban szereti saját maga meghozni a döntéseit, de fontos, hogy előtte minden oldalt megfelelően mérlegeljen. Nagyobb anyagi teher nehezedhet rá, ami körültekintő kiadásokkal és megfontoltsággal nem jelent gondot. A Disznó nyitott, barátságos és megbízik az emberekben, az idén azonban legyen óvatos. A bizonytalan, téves információk gondot okozhatnak. Legyen elővigyázatos és figyelmes! Hivatalos és anyagi ügyeit kezelje pontosan, a késedelem sokba kerülhet. Rövid, vidám, tervezetlen kirándulások adódhatnak az év során, amelyek kitűnőek lesznek a stressz és nyomás ellensúlyozására. Ragadjon meg minden alkalmat a szellemi dolgok és önmaga tanulmányozására és felfedezésére, ezek idén előtérbe kerülnek.