A zöld teákat elkészítésük során igen kis mértékben kezelik: gőzölés után a leveleket sodorják és szárítják.
Ebből adódóan a tealevelek megtartják fényes, zöld színüket és szinte eredeti minőségükben fogyaszthatók.
A zöld tea igen kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. Kitűnően segíti az emésztést, kedvezően hat a magas vérnyomásra. illetve egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, gátolja a vesekő kialakulását, a fogak szuvasodását. Továbbá tartalmazza a katekhin nevű anyagot, amelyről egyre több kutatás kimutatja, hogy megelőz bizonyos daganatos és szív megbetegedéseket. (A hétköznapi fekete tea katekhin tartalma száraz súlyának 3-10%-a, a wulong teáké 8-20%-a, míg a zöld teának 30-40%-a.)
A zöld tea elkészítéséhez használjunk 70-85 celsiusfokos vízet és a teát kb. 2-3 percig áztassuk.