A zöld tea élettani hatásai

A zöld tea élettani hatásai

A teában ezidáig többszáz különböző vegyi anyagot mutattak már ki, amelyek egy része az emberi test által igényelt táplálékok kiegészítésére, másik része pedig a betegségek megelőzésére, illetve gyógyításra alkalmas. A tea élettani hatásai fajtánként változók, mivel a különböző feldolgozási módszerek során módosul az összetevők aránya.

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a tein/koffein, a polifenolok. A vitaminok közül megtalálhatók benne a C-vitamin (tízszer több, mit a fekete teában), B2, D és K-vitamin, valamint karotinoidok, kis mennyiségben magnézium és szelén.

A zöld tea rendszeres fogyasztásának köszönhetően erősödik az immunrendszer, ami segít abban, hogy a szervezet eredményesebben tudja felvenni a harcot egyes vírusokkal és baktériumokkal szemben.

A zöld teában lévő hatóanyagok elősegítik a gyulladásos megbetegedések megelőzését, és nagyon hatásosak a hasmenéses betegségek leküzdésében, a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek elleni védekezésben. Ez utóbbi hatás annak köszönhető, hogy a zöld tea hatóanyagai gátolják a baktériumok megtapadását a fogakon és a fogíny felületén.

A zöld tea rendszeres fogyasztása hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez, továbbá a szabad gyököket megkötő tulajdonsága révén csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A polifenolok hatásaként pedig javul a vérkeringés, és a kisebb lesz az esélye a vérrögök kialakulásának.

A zöld tea rákmegelőző hatására az elmúlt években számos kísérleti adat világított rá. Ez a hatás az antioxidánsoknak köszönhető, amelyek csökkentik a rákkeltő anyagok egészséges sejtekkel történő érintkezésének lehetőségét, és gátolják a normális sejtek átalakulását rákos sejtekké.

Sokan azt állítják, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztók hosszabb és egészségesebb életet élnek, mint azok, akik nem isszák ezt az italt. Úgy tűnik, hogy akik életük során valóban rendszeresen fogyasztottak zöldteát, azok szellemileg és fizikailag is fittebb öregkorra számíthatnak, sőt a ráncaik száma is kevesebb lesz.

A mellékhatások tekintetében nem kell aggódnunk, mert nincsenek. Kizárólag a várandós nők és a cukorbetegek számára nem ajánlott a zöld tea rendszeres fogyasztása koffein és a tein tartalom miatt.

Ahhoz, hogy a fent leírt jótékony hatások valóban érvényesüljenek, naponta kb. 1,5 liter magas potenciájú, minőségi zöld teát érdemes elfogyasztani ízesítés nélkül. Eleinte esetleg szokatlannak tűnhet a természetes zöld tea íze, de rendszeres fogyasztása esetén a későbbiekben már eszünkbe sem jut ízesítőt használni hozzá. A zöld teák elkészítésekor 5-6 gramm teát, 1,5 dl, 80 Celsius fokos vízzel öntsünk le, majd 1-2 perc áztatás után szűrjük le és langyosan kortyolgassuk. A leöntést 5-6-szor megismételhetjük.

Jó teázást!