Puer teák

puerede

Puer teák

Tovább a vásárláshoz

A puer 普洱茶 teákat nem fermentálják teljesen, de jobban, mint a Wulong teákat, majd öntőformába rakják és gőz fölött tartva, erős nyomással összepréselik különböző formájú tömbökké, vagy pedig szálasan hagyják.

A teatömböket általában 2-től 35 évig terjedő időszakon keresztül tárolják, gondosan ügyelve a körülményekre. Az így kiszárított tea elveszíti minden, gyomorra kellemetlenül ható tulajdonságát, amit fiatalabb korában tartalmazott. A ginzenggel összemérhető energiát gyűjt össze.

Íze rendkívül különleges, földes íz, színe barnás, néha vöröses árnyalattal. A puer teát Kínában gyógyszerként tartják számon. A hagyományos kínai orvoslás súlycsökkentő, csontritkulást, szív és érrendszeri betegségeket megelőző szerként említi. A puer ásványi anyagban gazdag, magas a csersav- és a koffeintartalma.

Hosszú ideig tartó szellemi munkához, autóvezetéshez és más, éberséget követelő feladatokhoz kiválóan hasznosítható.

A puer (camelia taliensis)

A pu’erh tea egy viszonylag jól körülhatárolható földrajzi terület tradicionális terméke, a területen őshonos fákról, szubtrópusi esőerdőből származó, különleges feldolgozású tea.  A tea termőterülete elsősorban  Délnyugat-Kína Yunnan és a tőle keletre található Guangxi és Guangdong tartománya, Észak-Vietnam, Myanmar és Laosz északi területei. Közelebbről Yunnan déli része, Xishuangbanna autonóm tartomány és az azon túlnyúló Hat Híres Teahegység vidéke. Ezeknek a hatalmas területeknek a teáit összefoglalóan Pu-erh, (puerh) néven nevezik, attól függetlenül, hogy a terület mely részéről származnak. De honnan a név és mit takar?

Bár a puerh tea Puerh városáról kapta a nevét, a város nem szülővárosa és semmilyen formában sem eredeti lelőhelye ennek a teának. Puerh kényszerű kereskedelmi központja volt a Tibet, Myanmar, India, és Szecsuán felé áramló kereskedelemnek. Ezeknek a területeknek élénken lüktető összekötő ütőere volt a Régi Tea Lovas Út és ennek az útnak volt a yunnani eredetű árucikekeket betöltő és szétosztó központja Pu’erh városa. A Puerh városhoz közel eső területek földművesei a városban értékesítették sok más mezőgazdasági termékük mellett a teát is. A HAt Híres teahegység eredeti teáinak híre és minősége lassan összemosódott a város nevével, a név minőségi jelzővé vált. A XVIII-XIX.század fordulóján a puerh nagy hírre tett szert ereje és íze révén.  A növekvő keresletet egyre nehezebben látta el a terület, új és még újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe. A puerh ekkor vált egyfajta címkévé, igazolásává annak, hogy a megvételre kínált tea igazi puerh tea, azaz őseredeti hegyi tea, olyan, mint amilyet Pu’erh városában szoktak árulni. Mára a pu’erh egy külön teakategória.

Biológiai értelemben a vad teák semmiben sem különböznek az ültetvényeken használt teáktól.  A XIX. század második harmadáig voltaképpen minden pu’erh vad tea, tehát ősi, vad fákról, vagy azok  utódairól szedett tea volt. Az ún. teaültetvények is a vadon növő fák mintájára fa formára metszett egyedekből álltak. A mai vad teaként azonosított teák formába kerülése új tendencia.