Bi Luo Chun

1800 Ft3500 Ft

Kínai zöld tea

Törlés
Cikkszám: N/A Kategóriák: ,

Leírás

A Ming dinasztia korából származó, a Dongting-hegyen termesztett teafajta.  Biluochun, Pi Luo Chun vagy Piluochun, szó szerinti fordításban „Zöld csiga tavasz tea”.  „Zöld”, mert zöld tea, „csiga”, mert az elkészített tealevelek csigaházként pöndörödnek össze, és „tavasz”, mert ekkor szüretelik. Legjellegzetesebb ismertetőjele erős illata, amiről korábban „terjengős illatú” teának nevezték. Egy valódi teakülönlegességgel állunk szemben, amelynek megjelenése kifinomult, íze gyümölcsös és virágos aromája hosszantartó.

Olyan apró rügyekből készítik, hogy egy kilogramm teához sok-sok kis „tea csigát” – több mint 60 000 rügyet – használnak fel.

A legenda szerint már több száz éve annak, hogy egyszer egy lány teát szedett a kosárkájába, ám a kosár megtelt és nem volt hová tennie a leveleket, így jobb híján a ruhájába rakta őket. Munkája során a teste hőmérsékletétől a tea erős illatot árasztott, ami meglepte a lányt. Az illatozó tealeveleknek fokozatosan híre ment, mígnem a nők körében szokássá vált, hogy teaszüret előtt megfürödtek, és a leveleket ruhájukban tárolták.

A 17. század végén, a Qing dinasztia ideje alatt, Kangxi császár Suzhou-ba látogatott, ahol ezzel a teával kínálták. Még meg sem ízlelte a császár az italt, érezte, hogy nem véletlenül nevezik „terjengős illatú teának”. Úgy gondolta azonban, hogy e nemes, ízletes tea szebb, költőibb nevet érdemel, így átnevezte „Bi Luo Chun”-ra. A tea enciklopédia (Cha Shou) szerzője szerint a Bi Luo Chun a legkiemelkedőbb a zöld teák közül, a Sárkány Kútját a második helyre teszi.

Kínálatunkban egy magas minőségű változatát találhatjátok.

Elkészítése:

Hány grammot? 5 gramm tea 150 ml vízhez
Hány fokos vízzel? 75-85ºC
Milyen hosszan öntsem le? 1 perc az első, utána +30 mp
Hányszor önthetem le? 5-6

Származási hely: Dongting hegy, Kína

 Szüret: 2019. tavasz

További információk

Tömeg N/A
súly

,