A puer (camelia taliensis)

supuer

A puer (camelia taliensis)

Tovább a vásárláshoz

A pu’erh tea egy viszonylag jól körülhatárolható földrajzi terület tradicionális terméke, a területen őshonos fákról, szubtrópusi esőerdőből származó, különleges feldolgozású tea.  A tea termőterülete elsősorban  Délnyugat-Kína Yunnan és a tőle keletre található Guangxi és Guangdong tartománya, Észak-Vietnam, Myanmar és Laosz északi területei. Közelebbről Yunnan déli része, Xishuangbanna autonóm tartomány és az azon túlnyúló Hat Híres Teahegység vidéke. Ezeknek a hatalmas területeknek a teáit összefoglalóan Pu-erh, (puerh) néven nevezik, attól függetlenül, hogy a terület mely részéről származnak. De honnan a név és mit takar?

Bár a puerh tea Puerh városáról kapta a nevét, a város nem szülővárosa és semmilyen formában sem eredeti lelőhelye ennek a teának. Puerh kényszerű kereskedelmi központja volt a Tibet, Myanmar, India, és Szecsuán felé áramló kereskedelemnek. Ezeknek a területeknek élénken lüktető összekötő ütőere volt a Régi Tea Lovas Út és ennek az útnak volt a yunnani eredetű árucikekeket betöltő és szétosztó központja Pu’erh városa. A Puerh városhoz közel eső területek földművesei a városban értékesítették sok más mezőgazdasági termékük mellett a teát is. A HAt Híres teahegység eredeti teáinak híre és minősége lassan összemosódott a város nevével, a név minőségi jelzővé vált. A XVIII-XIX.század fordulóján a puerh nagy hírre tett szert ereje és íze révén.  A növekvő keresletet egyre nehezebben látta el a terület, új és még újabb területek kapcsolódtak be a termelésbe. A puerh ekkor vált egyfajta címkévé, igazolásává annak, hogy a megvételre kínált tea igazi puerh tea, azaz őseredeti hegyi tea, olyan, mint amilyet Pu’erh városában szoktak árulni. Mára a pu’erh egy külön teakategória.